Schilder secuur | voor al jouw schilderwerkzaamheden

Kosten schilderwerk 2024

Het uitbesteden van je schilderwerken aan een specialist garandeert een professioneel resultaat waar je op kunt vertrouwen.

Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten? Hanteert een schilder doorgaans een uurtarief of een prijs per vierkante meter?

En nog belangrijker, hoe kun je besparen op de kosten voor jouw schilderwerk? Je vindt hier alle antwoorden.

Ga snel naar:

Gemiddelde kosten schilder

Kosten schilderwerk binnen

Kosten buitenschilderwerk

Hoe besparen op schilderwerk

Welke factoren bepalen de kosten

Wat kost een schilder per uur en per m2 in 2024?

Bij het berekenen van de prijs van een schilderwerk heb je doorgaans twee opties:

ofwel betaal je een vaste prijs per vierkante meter, ofwel hanteert de schilder een vast uurtarief. De keuze hangt af van de aard van het werk en de omvang van de oppervlakte.

Wanneer het schilderwerk voornamelijk grote oppervlaktes betreft, zoals het schilderen van muren, plafonds of gevels, zal de schilder hoogstwaarschijnlijk een prijs per vierkante meter hanteren. Aan de andere kant, bij precisiewerk zoals het schilderen van raamkozijnen, deuren of ornamenten, is de kans groter dat de schilder een uurtarief aanrekent.

Hier zijn de gemiddelde kosten voor schilderwerk:

 • Kosten per uur: Het uurtarief van een schilder varieert gemiddeld tussen € 35 en € 40 voor binnenschilderwerk en tussen € 40 en € 50 voor buitenschilderwerk. Deze prijzen zijn inclusief materiaalkosten, exclusief btw en de prijs van de verf.

 • Kosten per vierkante meter: Voor schilderwerk per vierkante meter liggen de gemiddelde kosten tussen € 30 en € 35 voor binnenschilderwerk en tussen € 35 en € 40 voor buitenschilderwerk. Ook deze prijzen zijn inclusief materiaalkosten, exclusief btw.

 

 

Kosten schilderwerk binnen

Bij binnenschilderwerken wordt de prijs meestal berekend per uur of per m². Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per type binnenschilderwerk:

Type schilderwerkenKosten schilderwerk binnen (excl. btw)
Muren & plafonds€15 à 20 per m²
Kozijnen van ramen en deuren€6 à 8 per meter
Trappen€15 à 20 per trede
Vloer€ 25 à 35 per m²
Behangen€ 35 à 40 per uur

Graag een exacte prijs ontvangen voor jouw binnenschilderwerk? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend een prijsvoorstel van ons. Start hier jouw aanvraag.

 

Kosten buitenschilderwerk

De kosten van buitenschilderwerk worden meestal berekend volgens een totaalprijs. Hierbij worden de kosten meestal bepaald per huistype, rekening houdend met de grootte en staat van de woning. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde richtprijzen voor buitenschilderwerk per type schilderwerk en woning:

Type schilderwerk / woningKosten schilderwerk buiten (excl. btw)
Buitendeur€ 60 à 100 per deur / € 35 à 40 per uur
Kozijnen€ 6 à 8 per meter
Buitenmuren / gevel€ 20 à 40 per m²
Appartement€ 800 à € 2.500
Tussenwoning€ 1.000 à € 2.000
Hoekwoning€ 1.500 à € 3.000
Vrijstaande woning€ 4.000 à € 12.000

Graag een exacte prijs ontvangen voor jouw buitenschilderwerk? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend een prijs voorstel van ons. Start hier jouw aanvraag.

Hoe besparen op schilderwerk

Het laten uitvoeren van schilderwerken door een professionele vakman kan inderdaad een investering zijn, maar het verzekert je wel van een vakkundige uitvoering.

 Hieronder vind je enkele handige tips om te besparen op de kosten voor schilderwerk:

 1. Voorbereidende Werken Zelf Uitvoeren: Om tijd en kosten te besparen, kun je bepaalde voorbereidende taken zelf uitvoeren. Denk aan het verwijderen van oude verflagen, het ontvetten of schuren van de ondergrond, en het afplakken van ramen, deuren en plinten.

 2. Profiteer van het Verlaagd BTW-tarief: In Nederland geldt een verlaagd btw-tarief van 9% voor het schilderen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Houd er rekening mee dat dit verlaagde tarief alleen van toepassing is op de arbeidskosten, niet op de materiaalkosten.

 3. Tijdig Onderhoud van Schilderwerk: Door je schilderwerk regelmatig te onderhouden, bijvoorbeeld door houten kozijnen op tijd te schilderen, voorkom je grotere reparaties en bespaar je op lange termijn kosten.

 4. Combineer Meerdere Schilderwerken: Als je verschillende schilderklussen gepland hebt, is het voordeliger om deze tegelijkertijd uit te laten voeren. Hierdoor kan de schilder efficiënter werken en profiteer je van een gunstiger tarief.

 5. Overweeg een Winterschilder: Tijdens de wintermaanden hebben schilders doorgaans minder werk. Sommigen bieden daarom kortingen aan om hun agenda te vullen. Informeer hiernaar om mogelijk te besparen op je schilderwerk.

 6. Vergelijk Prijzen en Offertes: Door offertes van verschillende schilders grondig te vergelijken, kun je al snel enkele tientallen euro’s besparen. Maak gebruik van onze offerteservice om in contact te komen met meerdere schilders in jouw regio. Vul het offerteformulier in en ontvang prijzen en advies op maat.

Met deze tips kun je niet alleen genieten van hoogwaardig schilderwerk, maar ook nog eens besparen op de kosten.

Welke factoren bepalen de kosten

De totale prijs voor schilderwerk is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 1. Materiaalkosten

  Het type verf weegt doorgaans het zwaarste door in de kosten van schilderwerk. Hoe duurder de gebruikte verf, hoe duurder de totaalprijs van de schilder. Ook andere materialen zoals verfborstels worden meegerekend in de prijs.

 2. Voorbereidende werken

  Het voorbehandelen van bv. muren of plafonds, het aanbrengen van een fixeermiddel om het afschilferen van de verf te voorkomen, het afplakken van randen of plinten, … Al deze voorbereidende werken nemen tijd in beslag en drijven dus ook de kosten op.

 3. Voorrijkosten

  Sommige schilders rekenen ook kosten aan voor de verplaatsing. Hoe verder de schilder van de werkplaats woont, hoe hoger de prijs zal zijn.
  TIP: niet elke schilder rekent voorrijkosten aan. Door offertes van meerdere schilders te vergelijken, zie je al snel uit welke kostenposten hun totaalprijs is opgebouwd. Door goed te vergelijken, kan je al snel enkele tientallen euro’s besparen op de eindafrekening.

 4. Verftechnieken

  Voor speciale effecten maakt een schilder gebruik van specifieke verftechnieken. Dit vergt een bepaalde expertise, wat de kosten voor het schilderwerk kan opdrijven.

 5. Huur veiligheidsmateriaal

  Wanneer de schilderwerken zich op een hoogte bevinden (bv. bij het schilderen van een gevel), moet de schilder gebruik maken van een steiger en ander veiligheidsmateriaal. Hiervoor worden vaak bijkomende kosten aangerekend. Het is ook mogelijk dat de schilder dit niet opneemt als aparte kostenpost, maar een hogere prijs per uur of per m² hanteert.

Scroll to Top